Αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη ! 16 & 17 Απριλίου 2016

Αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη ! 16 & 17 Απριλίου 2016

Πηγή: http://parallaximag.gr/

Συγκεντρώσαμε όλα εκείνα που θα συμβούν στην πόλη μέσα στο επόμενο διήμερο, και δεν θέλεις να χάσεις. Θέατρο, μία διαδραστική έκθεση που αξίζει να βιώσεις, αλλά και ένα πρότζεκτ που θα σε μυήσει στις σύγχρονες τέχνες. Προβολή ντοκιμαντέρ, γαλλικός αέρας κινηματογράφου, μία “χειροτεχνική” βόλτα στην πόλη, μία ενδιαφέρουσα ομιλία και μία γεμάτη από το πρωί Κυριακή για μικρούς και μεγάλους. O καιρός θα είναι σύμμαχος για εξορμήσεις και όσοι θα παραμείνουν εντός αστικών τειχών αυτός ο οδηγός θα τους φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Μυήσου στις σύγχρονες τέχνες!

Το “Meet the Art” είναι το project των Open Minds που αφορά την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με στόχο να γνωρίσει το κοινό της πόλης τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει την φωτογραφική έκθεση με θέμα “Ο Ήχος της Πόλης”. Η έκθεση θα συνοδευθεί κι από happenings στα πλαίσια του θέματός της, ενώ θα κλείσει με συναυλία του συγκροτήματος Opera Chaotique. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης επαγγελματική φωτογράφιση, με σκοπό να δει το κοινό από κοντά την διαδικασία μιας φωτογράφισης για τοποθέτηση προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η ομάδα “Virtuallity” θα προσφέρει περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.

*13-17 Απριλίου, ΦΙΞinArt (26ης Οκτωβρίου 15), η συμμετοχή στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλία και φωτογραφίσεις) είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Παρασκευής διαμορφώνεται ως εξής : Virtuality VR Tours 16:00-22:00, Photoshooting Demo 20:30, Coctail party @Hostel 9, Λ. Νίκης 9 22:00

Μία δια-δραστική σύνθεση που αξίζει να βιώσεις !

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η ομάδα σύμπραξης καλλιτεχνών LABOR θα παρουσιάσει τη δια-δραστική σύνθεση με τίτλο TRANSITIONS/DENIZENS (Μετοικήσεις/Μετάβαση). Η οπτική-μουσική σύνθεση αυτή είναι η πρώτη δράση που υλοποιείται από την ομάδα LABOR -Live Arts on BOaRd- και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός εικαστικού –μουσικού τρίπτυχου. Η δράση TRANSITIONS/ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ δημιουργήθηκε ως ιδέα του Σταύρου Παναγιωτάκη, με τη λογική της ζωντανής «εγκατάστασης». Πρόκειται για μια αλληλουχία performances, σωματικού θεάτρου, μουσικής και εικαστικών δημιουργιών in situ. Με αφορμή τις εξαναγκαστικές μεταγγίσεις πληθυσμών, τις ανθρώπινες μειονότητες και το προσφυγικό ζήτημα, η δομή του έργου εστιάζει στη μεταμόρφωση που υφίσταται ο άνθρωπος, κατά τη διάρκειά των διαδικασιών της εξέλιξης του. Τα μέρη του οπτικού-μουσικού δρώμενου TRANSITIONS/DENIZENS (Μετοικήσεις/Μετάβαση), που καλείται να προκαλέσει μία βιωματική εμπειρία στο θεατή, είναι: α) Το σώμα – η μετάβαση σε μια κοινωνία, β) Η περιπλάνηση – προσδιορισμός της ζωής και γ) Η μεταμόρφωση – το πέρασμα.

*Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00, Είσοδος 10 ευρώ, ανέργων/φοιτητικά 5 ευρώ, Διάρκεια 80 λεπτά περίπου, ΜΜΣΤ (Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ)

Ο Στέλιος Ράμφος στο Ολύμπιον !

Την δημόσια ομιλία του συγγραφεά Στέλιου Ράμφου θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρεθούν στο Ολύμπιον το Σάββατο. Ο συγγραφέας με την σημαντική παρουσία στη δημόσια ζωή με πολλές συνεντεύξεις στον Τύπο και στην τηλεόραση, με δημόσιες ομιλίες αλλά και άρθρα σε περιοδικά, θα μιλήσει αυτή τη φορά για “Απορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.” στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος.

12-6-2015-4-20-03-cebccebc

*Σάββατο 16 Απριλίου, στις 12.00 στο Ολύμπιον, είσοδος ελεύθερη

Εκδήλωση και προβολές ντοκιμαντέρ στο Λιμάνι !

Η ομάδα Students for Sustainability του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος οργανώνει την εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ «Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι “Ανάπτυξη”: Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ» στο Λιμάνι. Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλη δράση στο πλαίσιο της επικείμενης διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2nd IHU International Conference on Sustainable Development), το οποίο θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, 20-22 Μαΐου 2016. Κεντρικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή δύο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου από τη σειρά ‘Εξάντας’, παραγωγής Small Planet-ΕΡΤ, η οποία θα πλαισιωθεί από σύντομες εισηγήσεις επί των εξαιρετικά επίκαιρων ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και των κλιματικών προσφύγων. Η εκδήλωση θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

51ec2233-6313-4a41-ab30-18a1c5ebcad6

*Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 18.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ωστόσο οι θέσεις περιορισμένες, και γιαυτό μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας κλείνοντας θέση ΕΔΩ.  

Ο Γιάννης Λεκόπουλος στο ΞΕΦΩΤΟ !

Ο αισθαντικός ερμηνευτής του έντεχνου-λαϊκού τραγουδιού που ξεχωρίζει για το πολύπλευρο ερμηνευτικό του ταλέντο και τη δυνατή σκηνική του παρουσία, δημιουργεί «διακριτικά» εδώ και χρόνια επενδύοντας στην εσωτερικότητα και τη σεμνή προσέγγιση της Τέχνης, ανεβαίνει στη σκηνή του ΞΕΦΩΤΟ, παρέα με την τετραμελή του ορχήστρα θα μας ταξιδέψει παρουσιάζοντας δυο κύκλους τραγουδιών που άντεξαν στο χρόνο, με πολιτικό κι ενίοτε ερωτικό στίχο.

*Παρασκευή 15 Απριλίου, 22.30, Είσοδος 10€ με ποτό, Κρατήσεις: 6931091534

Σαββατοκύριακο με την ταινιοθήκη !

Τον πρωτοπόρο του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977), έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς όχι μόνον του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Πρόκειται για τα φιλμ Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945), Στρόμπολι (1949), Ευρώπη 51 (1951) και Ταξίδι στην Ιταλία (1953).

8b08dd9b-d120-4076-97f5-ef3965351f7b

Παρασκευή 15 Απριλίου (19:00 Ταξίδι στην Ιταλία και 21:30 Στρόμπολι), Σάββατο 16 Απριλίου (19:00 Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη και 21:30 Ταξίδι στην Ιταλία), Κυριακή 17 Απριλίου
(19:00 Στρόμπολι και 21:30 Ευρώπη 51).

*Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» Αποθήκη 1 Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, εισητήριο 4 ευρώ (γενική είσοδος) και 3 ευρώ (για τα μέλη)

Βόλτα με τους Handpeak στην πόλη!

Το Handpeak στη Θεσσαλονίκη της μόδας και της ομορφιάς, συνειδητά παρεκκλίνοντας από τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά, εργαστήρια τοπικών, ανεξάρτητων δημιουργών που, είτε ακολουθώντας τις τάσεις της σύγχρονης μόδας είτε ξεφεύγοντας από τις επιταγές της, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν έργα που φέρουν τη σφραγίδα τους και το προσωπικό τους στίγμα. Η περιήγηση αυτή δεν αποτελεί μία συνηθισμένη «βόλτα στην αγορά». Είναι μία εμπειρία, για να ανακαλύψουμε πώς από τα χέρια ταλαντούχων και εμπνευσμένων ανθρώπων, έπειτα από μία κοπιαστική διαδικασία, το δέρμα, το ύφασμα, το μαλλί, το ασήμι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορούν να μετουσιωθούν σε μοναδικές δημιουργίες!

Handpeak_e (1)

*Σάββατο 16 Απριλίου, 11:00-14:00, 7€, σημείο συνάντησης: Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αντιγονιδών, δηλώσεις συμμετοχής: http://www.handpeak.gr/walks/4 – η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.

«Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» στην Μονή Λαζαριστών!

H έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» είναι ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη αυτή τέχνη, μέσα από το έργο 103 καλλιτεχνών. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, που αρχίζει από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, διανύει σταθμούς του ευρωπαϊκού και αμερικανού μοντερνισμού και καταλήγει σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Τα φουτουριστικά βιβλία, ένα μεγάλο κεφάλαιο της ρωσικής πρωτοπορίας και τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’astistes, που αποτελούν μια σημαντική ενότητα της έκθεσης, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την ψηφιακή σύνθεση και τα αρχειακά ντοκουμέντα, υιοθετούν εκδοχές άυλης αναπαράστασης, αλλά και σχολιάζουν την ίδια την παράδοση του εικαστικού βιβλίου.

theodore_lalos__artists_books_far_east_2013_2

*έως τις 9 Ιουλίου 2016 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Ένα αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της !

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης φιλοξενεί την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με κείμενα και μουσικές για τη Θεσσαλονίκη, δραματοποιημένα και ερμηνευμένα από πενταμελή ομάδα ηθοποιών. Πιο συγκεκριμένα το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Περιοδικής Έκθεσης «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος», φιλοξενεί μια δραματοποιημένη ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Η εξαιρετική αυτή παραγωγή και φυγόκεντρη πρωτοβουλία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος δίνει φωνή στις φωνές και τους ήχους συγγραφέων και μουσικών που συγκίνησαν το κοινό και πέραν των ορίων της πόλης μας.

*Σάββατο 16/Απριλίου, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
Βασ.Όλγας 68, 2310 889840, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

«Της Κοκκώνας το σπίτι και Ο Αμερικάνος» !

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση του Δημήτρη Σακατζή και της Ομάδα Θεάτρου «Θίασος», Της Κοκκώνας το σπίτι και Ο Αμερικάνος, που βασίζεται στα ομότιτλα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σακατζής, “Ο Παπαδιαμάντης […] αναζητεί παντού τον Άνθρωπο..”Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του.

3a8b42e6-8c8c-465c-abd4-08d6b6355b72

*Σάββατο 16 Απριλίου (20:00) και την Κυριακή 17 Απριλίου (19:00), Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς Κατούνη 12-14, Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά απαραίτητη η κράτηση θέσεων, για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε: Χριστίνα Κωστάκη τηλ. 6938984089 (ως Παρασκευή 15/4/16 και ώρα 20.00). 

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας!

Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 14 ταινίες οι οποίες εντάσσονται στα τμήματα «Διαγωνιστικό» και «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου», καθώς και στην ειδική θεματική ενότητα «Από το βιβλίο στην οθόνη» με φιλμ βασισμένα σε γαλλικά λογοτεχνικά έργα.

1de5612e-09ba-4ac9-a2db-83d11e62b1be
Aπό την ταινία Valley of love

Το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου διαμορφώνεται ως εξής :

Παρασκευή 15/4 στις 19.00 Έρωτας στα τυφλά / Un peu, beaucoup, aveuglément του Clovis Cornillac (Γαλλία, 2015, 91’), στις 21.00 Ο βασιλιάς μου / Mon roi της Maïwenn (Γαλλία, 2015). Σάββατο 16/4 στις 19.00 Η αγάπη είναι θαύμα / Le goût des merveilles του Éric Besnard (Γαλλία 2015, 100’) στις 21.00 Παράφορα / Eperdument του Pierre Godeau (Γαλλία, 2016, 100’) . Κυριακή 17/4 στις 19.00 Valley of Love του Guillaume Nicloux (Γαλλία, Βέλγιο, 2015, 93’) στις 21.00 Πέθανα μα έχω φίλους / Je suis mort mais j’ai des amis των Guillaume και Stéphane Malandrin ( Γαλλία, Βέλγιο, 2015, 96’).

*στην αίθουσα Ολύμπιον

Έκπληξη αυτό το κυριακάτικο πρωινό της ΚΟΘ !

Ένα διαφορετικό Κυριακάτικο Πρωινό μας υπόσχεται το τρίο της Ιωάννας Κανάτσου, του Κώστα Ματσίγκου και του Παναγιώτη Κουτσούρα, οι οποίοι είναι εδώ και 15 χρόνια φίλοι, συνεργάτες αλλά και μέλη της μουσικής μπάντας “Λοξή Φάλαγγα’” του μουσικοσυνθέτη και τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου, μέσω της οποίας ενώθηκαν τελικά ως τρίο. Η πρωτότυπη συνεύρεση του τσέλου, με την κιθάρα και το τρίχορδο μπουζούκι, συνδυάζεται και με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει από εκτελέσεις-έκπληξη πασίγνωστων κλασικών έργων.Το τρίο συνοδεύουν τέσσερις αγαπημένοι Έλληνες τραγουδιστές, όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Ιφιγένεια Ιωάννου, ο Δημήτρης Μπαρτζώκας και ο Γιώργος Λίζος.Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον Νίκο Παπάζογλου, ο οποίος έφυγε από κοντά μας 5 χρόνια πριν, στις 17 Απριλίου, ημερομηνία της συγκεκριμένης συναυλίας.

2b58a39e-bc23-4faa-92d2-32e7fd9f4afc

*Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 12:00, Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’, Λεωφόρος Νίκης 73, Εισιτήρια: 8 €, Προπώληση από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310 236990. 

Ένα δημιουργικό Πασχαλινό Εργαστήριο για παιδιά !

Την ευκαιρία να διακοσμήσουν τη λαμπάδα τους, μόνα τους και δημιουργικά, θα έχουν παιδιά από 4 ετών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα ιδιαίτερο πασχαλινό εργαστήρι. Λαμπάδες με κλασικά πασχαλινά σχέδια, αλλά και διακοσμημένες με τους ήρωες απ’ τις αγαπημένες τους ταινίες (Frozen, Star Wars, Minions), μα κυρίως πρωτότυπες λαμπάδες με πλούσια υλικά, στο πασχαλινό εργαστήρι που διοργανώνει ο Κήπος της Νέλλυς.

0bcde6aa-5720-4d31-9fcf-f7b379086644

*Κυριακή, 17 Απριλίου, 6-8μμ, 8€ το παιδί, 14€ τα δύο αδελφάκια Δηλώστε συμμετοχή: Καλλιτεχνικό εργαστήριο “Ο Μυστικός Κήπος της Νέλλης” Καπετάν Μητρούση 8, Ντεπό 6974995679 – 2310413922 

Κυριακή με το εργαστήρι παιδικού θεάτρου της Χ.Α.Ν.Θ. !

Το Εργαστήρι Παιδικού Θεάτρου παρουσιάζει «Τα Πουλιά» του Αριστοφάνη σε διασκευή-σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου. Το θέμα της κωμωδίας είναι φανταστικό. Δύο Αθηναίοι πολίτες, ο Πεισθέτερος και ο Ευελπίδης αηδιασμένοι από τους συμπολίτες τους, που τίποτε άλλο δεν κάνουν από το να δικάζουν, εγκαταλείπουν την πόλη τους και ψάχνουν για ένα τόπο, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ήσυχα και γαλήνια.

99e81ec2-dcbd-48d6-8f2c-fc460c65cb3e

*Κυριακή 17 Απριλίου στις 12:00 στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, 2310 423925)

Πηγή: http://parallaximag.gr/

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

“Im Namen des gesamten Teams, lade ich Sie ein, uns kennenzulernen
Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Zahnarzt