Αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη 2 & 3 Ιουλίου 2016

Αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη 2 & 3 Ιουλίου 2016

πηγή: http://parallaximag.gr/

Live, εγκαίνια, εκθέσεις, αρκετή φωτογραφία, πρότζεκτ, θέατρο και yoga φέρνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στην πόλη. Σε περίπτωση που μείνεις εντός αστικών τειχών η Θεσσαλονίκη δεν θα σε αφήσει χωρίς επιλογές. Δείτε όσα θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στην πόλη, κρατήστε info και περιηγηθείτε.

Tην Παρασκευή ξεκινούν οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου για το 2016!

Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνουν αυτό το καλοκαίρι 34 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πόλη. Η φετινή διοργάνωση έρχεται, όπως κάθε χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από 1 έως 28 Ιουλίου 2016 και μας παρουσιάζει οκτώ έργα που ξεχώρισαν στο δραματουργικό ρεπερτόριο της φετινής σεζόν. Από αρχαία τραγωδία και κλασικά ξένα έργα μέχρι και νέο ελληνικό κείμενο και παραμύθι, το πρόγραμμα καλύπτει όλο το θεατρικό φάσμα. Συγκεκριμένα, στις φετινές Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, ο θεατής μπορεί να διακρίνει δυο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά θεάματα που απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες θεατών, όπως «Τα ψηλά βουνά» και «Τα 40 κλειδιά», ενώ ο δεύτερος τα νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα και τη μεταφορά τους στη σκηνή, όπως η «νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη και η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, από το ρεπερτόριο των «Γιορτών» δεν απουσιάζουν τα σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου: το σαιξπηρικό «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του ελισαβετιανού δραματουργού και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια παράσταση που περιοδεύει για δεύτερο καλοκαίρι ανά την Ελλάδα.

*Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από 1 έως 28 Ιουλίου 2016, Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά ΕΔΩ.

Tην Παρασκευή στο Λιμάνι εγκαινιάζεται κάτι μεγάλο!

Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο. Το πρότζεκτ Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια πραγματοποιείται με τη συνεργασία έξι εταίρων της Μεσογείου. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των φορέων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αποτυπώθηκε στις δράσεις του πρότζεκτ Urban Layers, που προσεγγίζει τη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών και γλωσσών με όχημα τρεις διαφορετικούς πυλώνες: Την έκθεση Urban Layers / Residency, την έκθεση Urban Layers / Open Call και τη βίντεο εγκατάσταση του Adrian Paci.

f7299ac9-05bc-4be4-84ac-ae06f2b757cc

Έργο των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο πρότζεκτ Urban Layers ήταν να εξερευνήσουν πολύτροπα τη δυναμική φύση αυτής της ταυτότητας και να τη μεταφέρουν στο ευρύ κοινό μέσα από τα φεστιβάλ των πόλεων της Μάλαγα, του Λέτσε και της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα ήταν το Residency Exhibition, μία έκθεση με έργα επτά καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Έλληνας φωτογράφος Στρατής Βογιατζής. Στο πρότζεκτ συμμετέχει ο γνωστός καλλιτέχνης Adrian Paci με μία βίντεο εγκατάσταση που συμπληρώνει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Urban Layers.

*Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Μονοπάτια, Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016, ώρα 20:00, εξωτερικός χώρος ΜΦΘ, Στη Θεσσαλονίκη, τo Residency Exhibition πραγματοποιείται στον χώρο της Προβλήτας Α’ του Λιμανιού από τις 30 Ιουνίου 2016 έως τις 17 Ιουλίου 2016. Η βίντεο εγκατάσταση του Adrian Paci, “Britma”, φιλοξενείται στο Παλιό Αντλιοστάσιο της Α’ Προβλήτας, από 1 Ιουλίου 2016 έως 17 Ιουλίου 2016 και θα είναι ανοιχτό για το κοινό μεταξύ 14:00 και 21:00.

Tην Παρασκευή, στον “Αγαπητικό της Βοσκοπούλας” !

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το καλοκαίρι του 2016 θα παρουσιάσει το έργο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με αποκορύφωμα το θρυλικό τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά του και παραμένει διαχρονικό. Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανέβει μόνο μία φορά, το 1974. Φέτος το καλοκαίρι, τη νέα σκηνοθεσία υπογράφει ο δαιμόνιος Σταμάτης Φασουλής, που το όνομά του και μόνον εγγυάται μια ευφυή, τρυφερή και τολμηρή προσέγγιση στο έργο.

*1/7/2016- 11/9/2016, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: στις 21.00, Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη από 1 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2016 με υπέρτιτλους στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.

Tην Παρασκευή, αναφωνούμε «Ω, τι κόσμος μπαμπά!»

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Φύρδην Μίγδην» σας προσκαλούν στην πιο ανατρεπτική, παρανοϊκή και εύστοχη θεατρική τους εξερεύνηση μέχρι σήμερα, την «Ω, τι κόσμος μπαμπά!»
του Κώστα Μουρσελά. Μια σπονδυλωτή, σαρκαστική και ανθρώπινη σάτιρα που καυτηριάζει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας με δηκτικό χιούμορ και φαινομενικά ασύνδετα, διασκεδαστικού χαρακτήρα επεισόδια. Γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την περίοδο της Χούντας, το έργο εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για τη μοντέρνα γραφή του. Το όλο κείμενο χαρακτηρίζει μια ειδική αίσθηση του χιούμορ (άλλοτε καυστικό, άλλοτε μελαγχολικό, άλλοτε ευφυές και λαμπερό), καταδεικνύοντας όλους τους τύπους, τα θέματα, τις ροπές και την αντιφάσκουσα πολιτική και κοινωνική ζωή. Η παράσταση πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική, πρωτότυπες συνθέσεις και κοστούμια άνευ προηγουμένου!

*Παρασκευή 1 Ιουλίου, 8:00 μ.μ, στο θέατρο ΚΑΠΠΑ 2000, Περαία

Yoga στην Casa Bianca!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Εκδηλώσεων και Προγραμμάτων Άθλησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ” πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο δράσεις YOGA, με πτυχιούχο Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου της Casa Bianca. Οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ενήλικες δημότες μας, προτρέποντάς τους να αφήσουν την καθιστική ζωή και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με ήπια άσκηση, έναν συνδυασμό υγείας και ψυχαγωγίας. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313 317633 – 2310 318536. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η ιατρική γνωμάτευση ή με προσωπική ευθύνη υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, που μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος από τα γραφεία στην Casa Bianca. Επίσης, στρωματάκι yoga.

*Παρασκευή 1 Ιουλίου από ώρα 08.30 έως 09.30 (πρωΐ), στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου της Casa Bianca

Σάββατο με την Stereosis στην Νέα Παραλία!

Η γνωστή και αγαπημένη μας Stereosis ετοιμάζει 5 όμορφες μέρες εκδηλώσεων μαζί με την καθιερωμένη της πια έκθεση φωτογραφίας και μας καλεί! Φέτος, η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας της συμπληρώνει τη δωδέκατη χρονιά συνεχούς παρουσίας της. Με τον διακριτικό τίτλο «Stereosis on view 99 hours – 99 ώρες» παρουσιάζει ως κεντρικό της άξονα τη δουλειά 82 νέων φωτογράφων της πόλης, που πλαισιώνεται από παράλληλες δραστηριότητες. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο σημείο της νέας παραλίας “Ο Κήπος του απογευματινού ήλιου”. Στο πρόγραμμα της δράσης, που θα κρατήσει από τις 28/6 μέχρι τις 2/7, θα δούμε μεταξύ άλλων προβολές Avant Garde ταινιών μικρού μήκους μεγάλων φωτογράφων των αρχών του 20ου αιώνα με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, προβολές φωτογραφικών εργασιών από συμμετοχές σε Διεθνή φεστιβάλ, live του αγαπημένου Μάνου Μυλωνάκη αλλά και μια δράση έκπληξη που αναμένουμε να ανακαλύψουμε.

Εικόνα: Πέτρος Τσεπραηλίδης

*28/6-2/7, Κήπος του Απογευματινού ήλιου ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

Στην συναυλία του Μάνου Μυλωνάκη!

Ο χαρισματικός και από τους μοναδικότερους καλλιτέχνες της πόλης για μία εξίσου μοναδική εμφάνιση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Stereosis. Ένα live όπως εκείνα που ο Μάνος Μυλωνάκης μας έχει συνηθίσει. Μαζί του οι μουσικοί: Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο) Ελισώ Παπαστρατή (βιολί) May Roosevelt (theremin).

*Σάββατο 2/7, στις 21:30, στον Κήπο του Απογευματινού ήλιου

Το Σαββατοκύριακο διαβάζουμε νέο τεύχος Εντευκτήριο!

Τι φέρνει το τεύχος 109 μαζί του; Φέρνει τέσσερις ξένους ποιητές παρουσιάζει για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση το νέο τεύχος του περιοδικού «Εντευκτήριο» που κυκλοφορεί. Πρόκειται για τον Αμερικανό Φρανκ Μπίνταρτ (Καλιφόρνια, 1939), με εννέα συλλογές στο ενεργητικό του, τιμημένο με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Τον Σύριο Μοχάμαντ Μπασίρ Αλ Ανί (1960-2016), που δολοφόνησαν όργανα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS), μαζί με τον γιο του, λόγω «αποστασίας» από το Ισλάμ. Τον Σέρβο Νέναντ Μιλόσεβιτς (Ζέμουν, 1962), από τους νεωτεριστές της σερβικής ποίησης και τον Τουρκοκύπριο Γκιουργκέντς Κορκμάζελ (Σταυροκόννου Πάφου, 1969), «από τους πιο δυναμικούς ποιητές της νεότερης γενιάς των Τουρκοκυπρίων (1990 και εξής), με έξι ποιητικές συλλογές και έναν τόμο με διηγήματα στο ενεργητικό του, όπως μας πληροφορεί ο Λευτέρης Καβαλιέρος, που τον μετέφρασε.

dc6269f5-d72e-4175-9af8-d42d3c3c0fa2

Στο νέο τεύχος του «Εντευκτήριο» που κυκλοφορεί ο Γιώργος Μαρκόπουλος γράφει για την Αγγελική Ελευθερίου (ηθοποιό και ποιήτρια, 1940-2015), ο Παντελής Βουτουρής σχολιάζει τον «Τελευταίο σταθμό» του Γιώργου Σεφέρη και η Τζένη Μαστοράκη μοιράζεται με τους αναγνώστες το «Ημερολόγιο μιας τυπογραφικής διόρθωσης» ενός βιβλίου με τέσσερα θεατρικά της Γλυκερίας Μπασδέκη.

Στο τεύχος δεσπόζει πάντως το πολυσέλιδο αφιέρωμα στην ποιήτρια και πεζογράφο Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου και η Ζωή Βερβεροπούλου γράφει για σχετικά πρόσφατες θεατρικές παραστάσεις. Ο Αντώνης Κωτίδης αποχαιρετά τον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση και η Κατερίνα Ζαρόκωστα την ποιήτρια, επιμελήτρια κειμένων και παραγωγό ραδιοφωνικών εκπομπών Μαρία Κυρτζάκη ενώ η Camera Obscura, το ειδικό τετράχρωμο ένθετο 16 σελίδων για την καλλιτεχνική φωτογραφία, παρουσιάζει έργα του Αντρέα Σκρέλη.

*ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, Eλληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία, πολυσέλιδο αφιέρωμα στη Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων, φωτογραφικό ένθετο, Τχ. 109, 192 σελ., τιμή 10,00 ευρώ

Σαββατοκύριακο με τον Δήμο Παύλου Μελά που φέρνει το σινεμά στις γειτονιές!

Το Σινέ Τζένη Καρέζη ταξιδεύει με “Τα μυαλά που κουβαλάς” στις γειτονιές της Ομόνοιας, της Νικόπολης και της Ευκαρπίας. Ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού μεταμορφώνουν τις γειτονιές σε υπαίθρια σινεμά και λειτουργώντας ως προάγγελος της επίσημης πρώτης στη φυσική έδρα του θερινού κινηματογράφου Τζένη Καρέζη στην Πολίχνη, παρουσιάζουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους του σινεμά, την εξαιρετική παιδική ταινία “Τα μυαλά που κουβαλάς”. Τα μυαλά που κουβαλάς είναι ‘’ένα αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο το οποίο σχολιάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά με ξεκαρδιστικό σαρκασμό, βαθιά τρυφερότητα και ατελείωτες κινηματογραφικές ιδέες.

6a3050ee-3dd5-4ce0-b2e1-c1069e3ea5d5

*το Σάββατο 2 Ιουλίου στην Πλατεία Δημοκρατίας της Ευκαρπίας και την Κυριακή 3 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης που εδρεύει στη Νικόπολη. Όλες οι προβολές θα έχουν είσοδο ελεύθερη για το κοινό και ως ώρα έναρξης ορίστηκε η 21.30

Tην Κυριακή, Carmen – Bolero – Chopiniana από τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας!

Στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, παρουσιάζουν τρία αριστουργήματα κλασικού μπαλέτου σε μία μοναδική παράσταση.Τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας ιδρύθηκαν για να γιορταστούν τα 50 χρόνια εντυπωσιακής σκηνικής παρουσίας της Μάγιας Πλισέτσκαγια, της μεγάλης μπαλαρίνας των Μπολσόι. Η επιτυχημένη καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ της Μάγιας Πλισέτσκαγια και του πρώτου χορευτή και αρχηγού του μπαλέτου Γκεντιμίνας Ταραντά, οδήγησε στην επίσημη ίδρυση του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου Μόσχας. Το μπαλέτο συνεχίζει την μεγάλη ρωσική παράδοση επιλέγοντας πάντοτε στο ρεπερτόριό του αυθεντικά ρωσικά έργα μπαλέτου. Το συγκρότημα αποτελείται από 40 συντελεστές, χορευτές και σολίστες με εξέχουσα θέση στον καλλιτεχνικό χώρο της Ρωσίας.

*Κυριακή 3/7, Μονή Λαζαριστών, Ώρα έναρξης: 20:00, Τιμή εισιτηρίου: 20€ (γενική είσοδος), 15€ (φοιτητικό, παιδικό) 

 

πηγή: http://parallaximag.gr/

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

“Im Namen des gesamten Teams, lade ich Sie ein, uns kennenzulernen
Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Zahnarzt