Ευθύνονται τα ενεργειακά ποτά για τη διάβρωση των δοντιών;

Ευθύνονται τα ενεργειακά ποτά για τη διάβρωση των δοντιών;

Η δημοτικότητα των ενεργειακών ποτών είναι τα τελευταία χρόνια σε άνοδο, ειδικά μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Τα ποτά αυτά περιέχουν κιτρικό ή ανθρακικό οξύ, τα οποία ενοχοποιούνται για τις διαβρώσεις που προκαλούνται στην οδοντική επιφάνεια (αδαμαντίνη). Η διαβρωτική δράση των όξινων ποτών δεν εξαρτάται μόνο από την σχετική οξύτητα τους αλλά και από την συχνότητα και τον τρόπο κατανάλωσης τους.

Είναι τελείως διαφορετική η επίδραση στα δόντια αν πιούμε σχετικά γρήγορα ένα όξινο ποτό και μάλιστα χρησιμοποιώντας καλαμάκι, από το να το πίνουμε αργά με μικρές γουλιές, τις οποίες κρατάμε στο στόμα μας. Προτιμούμε να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό ή να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, η οποία αυξάνει την παραγωγή σάλιου και εξουδετερώνει τα οξέα. ΔΕΝ βουρτσίζουμε αμέσως τα δόντια μας παρά μόνον μετά από 30-60 λεπτά – καθώς η αδαμαντίνη είναι αποδυναμωμένη μπορεί να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη βλάβη – και χρησιμοποιούμε πάντα φθοριούχο οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα.

Διαβάστε επίσης…

  • Εκδήλωση με θέμα «Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι "Ανάπτυξη": Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ», 15/04/2016
  • Πώς να μην αμελούμε την επίσκεψή μας.
  • Γιατί μόνο το βούρτσισμα δεν αρκεί
  • Για ένα σωστό βούρτσισμα

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

“Im Namen des gesamten Teams, lade ich Sie ein, uns kennenzulernen
Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Zahnarzt