Περιοδοντολογία

Οι νόσοι των ούλων είναι κυρίως η ουλίτιδα (αναστρέψιμη κατάσταση) και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι ή φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα, την μικροβιακή πλάκα, ενώ η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια φλεγμονή όλων των ιστών του περιοδοντίου και προχωρημένο στάδιο της ουλίτιδας που έμεινε αθεράπευτη.
Οι νόσοι των ούλων είναι υπεύθυνοι για την απώλειαπερισσότερων δοντιών, από ότι όλα τα άλλα οδοντικά νοσήματα μαζί.

Στην περιοδοντίτιδα οι ίνες των ούλων και του περιοδοντίου καταστρέφονται, το οστό απορροφάται και τα ούλα αποκολλιούνται από το δόντι. Όπως η καταστροφή του οστού προχωρεί, τα δόντια αλλάζουν θέση, συχνά δημιουργούνται αποστήματα και τελικά τα δόντια χάνονται.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των νοσημάτων των ούλων είναι η αιμορραγία. Ο κρυφός κίνδυνος είναι ότι ούλα κόκκινα, διογκωμένα ή που αιμορραγούν, συχνά προκαλούν τόση λίγη ενόχληση και αναπτύσσονται τόσο αργά, που οι ασθενείς δέχονται την κατάσταση ως φυσιολογική.
Η πιο κοινή αιτία των νόσων των ούλων είναι η μικροβιακή πλάκα. Είναι μία κολλώδη σχεδόν αόρατη μεμβράνη που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών σε καθημερινή βάση. Με την βοήθεια του σάλιου η μικροβιακή πλάκα σκληραίνει (ενασβεστιώνεται) και μετατρέπεται σε τρυγία (τη γνωστή πέτρα). Όπως σχηματίζεται σε στιβάδες, η τρυγία εξακολουθεί να καλύπτεται και να συγκρατεί περισσότερα μικρόβια, που προκαλούν φλεγμονή των ούλων σαν αποτέλεσμα της επίδρασης των βλαβερών ουσιών που παράγονται από αυτά.

Ατομικοί παράγοντες που περιλαμβάνουν το κάπνισμα, ορμονικές διαταραχές όπως διαβήτης, η εγκυμοσύνη κ. α., ή η μειωμένη τοπική αντίσταση του περιοδοντίου μπορεί να κάνουν την κατάσταση των ούλων χειρότερη.

“Im Namen des gesamten Teams, lade ich Sie ein, uns kennenzulernen
Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Zahnarzt