Πρόληψη

featured-img2

Στην οδοντιατρική, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φόρες το χρόνο για προληπτικό έλεγχο και για καθαρισμό των δοντιών είναι απαραίτητη.

Εξίσου απαραίτητος είναι ο έλεγχος από τον οδοντίατρο της ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν διαπιστωθεί κάταγμα (σπάσιμο) του δοντιού ακόμη και αν είναι μικρής έκτασης και δεν συνοδεύεται από πόνο. Τα σπασμένα δόντια έχουν αφενός μεν μειωμένη αντοχή της μασητικές δυνάμεις, αφετέρου είναι επιρρεπή στην τερηδόνα, μπορεί δηλαδή να χαλάσουν.

– Όταν διαπιστωθούν λεύκες κηλίδες, μαύρα ή καφέ στίγματα ή κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια. Μπορεί να πρόκειται για τερηδόνα, οπότε χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

– Όταν τα ούλα αιμορραγούν στο βούρτσισμα ή αυτόματα, τότε πιθανόν να υπάρχει περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα).

– Όταν υπάρχουν στο στόμα ρίζες δοντιών. Οι ρίζες πρέπει να αφαιρούνται ακόμη κι όταν δεν πονάνε, διότι αποτελούν εστίες μικροβίων.

– Γενικά σε οποιαδήποτε περίπτωση οδοντικού πόνου ακόμη και αν της είναι ήπιος ή έχει σταματήσει μετά από κάποιο διάστημα. Στην τελευταία περίπτωση είναι πολύ πιθανό να έχει νεκρωθεί το δόντι και να χρειάζεται απονεύρωση. Αν το νεκρωμένο δόντι αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να καταλήξει σε απόστημα, που είναι μια κατάσταση επώδυνη και θέτει σε κίνδυνο εξαγωγής το δόντι.

– Όταν υπάρχει αίσθημα βάρους στο δόντι ή οίδημα στο πρόσωπο. Τότε πρόκειται για απόστημα και το υπαίτιο δόντι χρειάζεται θεραπεία (απονεύρωση) ή εξαγωγή.

 

“Im Namen des gesamten Teams, lade ich Sie ein, uns kennenzulernen
Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Zahnarzt